Monday, January 23, 2012

Rahsia Disebalik Bentuk Buah-buahan


Bentuk sayuran dan buah-buahan berkait rapat dengan organ tubuh manusia. Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana telah mengaturkan setiap kejadian adanya sebab-sebab dan kaitannya. Lautan telah dipisahkan dari daratan, memberikan air bersih, dan daratan untuk bercucuk tanam. Allah juga telah menciptakan binatang-binatang di darat dan ikan sebagai sumber makanan kepada manusia. Segala ciptaanNya telah tersedia sebelum kita dilahirkan lagi.

Berikut ialah ciptaan Allah yang sangat baik untuk kesihatan dan sebaik-baiknya dimakan mentah. Bentuk-bentuk buah dan sayuran berikut tersembunyi makna tentang kegunaan setiap satunya untuk setiap bahagian dalam tubuh manusia.

Lobak

 Bentuk sepotong lobak kelihatan seperti bentuk mata manusia. Pupil, iris dan garis-garisnya seakan-akan menyerupai mata. Dan tahukah anda, sains juga telah membuktikan lobak dapat melancarkan peredaran darah dan memperbaiki penglihatan.

Tomato

 Tomato pula mempunyai 4 segmen dan berwarna merah, sepertimana jantung manusia mengandungi ‘4 chambers’dan juga berwarna merah. Kajian menunjukkan tomato kaya dengan
lycopine dan merupakan makanan darah dan jantung.

Anggur

 Anggur tergantung dalam bentuk kluster dan berbentuk seakan-akan jantung. Setiap sebiji anggur pula dianggapkan sebagai sel darah dan kajian telah membuktikan anggur adalah makanan yang penting untuk menguatkan darah dan jantung.

Walnut

Walnut berbentuk seakan otak manusia, dengan hemisfera kanan dan kiri, sereberum dan sereblum. Garis-garis dan belahan tengah kacang tersebut juga seakan-akan neo-cortex. Tahukah anda, walnut dapat membantu menambahkan lebih daripada 3 dozen ‘neuron-transmitters’ kepada fungsi otak anda.

Kacang Merah

Kacang merah sebenarnya membantu menyembuhkan dan me’maintain’kan fungsi buah pinggang.
sumber dari bloggermuslim

4 comments:

p!q4h b@guss said...

Allah dah atur smuanya sebaik2nya kan.. i love carrots.. :D

❤ eyeme ❤ said...

setuju...sbb tu jgn persoalakn setiap ciptaan Allah..hihi..

~Filzati Zulkepli~ said...

Subhanallah! setiap yg Allah cipta sungguh teliti :')

Aida Omar said...

SubhanaAllah kuasa Allah.. apa yang Allah jadikan semuanya ada kelebihannya. :) suka makan anggur dan walnut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...